Alergarea – din perspectiva unui roman stabilit in America – Bogdan Mircea

romania america

Alergarea in America a devenit un stil de viata pentru multi. In ultimii 10-15 ani s-au inmultit atat cursele de semimaraton, dar in special cele de maraton. Omul de rand din America a gasit ceva foarte interesant si multumitor in a termina maratonul indiferent de rezultat, pentru ca vede asta ca pe o provocare. Dorinta de a participa o altfel de competitie a determinat cresterea numarului de curse de sosea, iar acum fiecare oras si orasel gazduieste cel putin o cursa de 5 km.

Din cauza cererii mari pentru astfel de evenimente, organizarea lor devenit oarecum o afacere. America este o tara a controverselor, fiind recunoscuta drept o mare consumatoare de fast food, dar si un consumator avid de evenimente sportive, in special a curselor de alergare.

O alta schimbare pe care America a facut-o in ultimii ani este indreparea atentiei catre mancarea organica, bio. Alergatorii sunt foarte bine informati din acest punct de vedere, stiu care sunt gustarile pe care le pot consuma inainte si dupa alergare (power bars, granola bars, protein bars). Mai pragmatic spus, alergarea si alimentele pentru acestia sunt obiectul unui business care vizeaza un stil de viata sanatos.

Alergatul a devenit atat de popular si datorita dorintei permanente de a face ceva, de a iesi din casa si de a petrece timp cu prietenii sau de a socializa. In acest sens, sportul a castigat teren imbinand aspecte care tin de sanatate dar si de viata sociala. Eliberarea de stres si realizarea unui activitati agreabile in natura este un motiv in plus pentru consolidarea fericirii.

Pe de alta parte, in Romania am observat un fenomen de crestere a sportului de masa. Incet incet, a aparut cate un maraton si acum exista o oarecare varietate in ceea ce priveste alegerea curselor. Romanii au inceput sa fie si ei deschisi sa participe la evenimente pe care americanii le savureaza de ceva vreme. Romania recupereaza rapid din punct de vedere al organizarii dar si a accesibilitatii oamenilor de rand la astfel de competitii. Oarecum ne apropiem de trendul din Occident.

Alergarea trebuie sa fie un stil de viata, o bucurie, o placere, o mandrie. La noi multi nu sunt deschisi sa vada lucrurile astfel. Cred ca noua generatie din Romania o sa aiba mai multa afectiune fata de sport, iar vechea poveste: “sunt in varsta, eu nu pot sa alerg” va disparea. Atunci o sa avem o generatie care va creste cu mentalitatea ca sportul si miscarea se pot practica la orice varsta. Sunt semne clare ca oamenii de varsta a doua incep sa practice sport cu drag si nu se ascund in spatele unor clisee legate de anii din buletin.

Sunt multi oameni de rand care s-au apucat de sport la 25-30 de ani si care incep sa descopere ca au un talent nebanuit. Astfel de fete si baieti ajung dupa sa alerge niste timpi competitivi, poate nu de nivel olimpic sau mondial, dar suficient cat sa mearga la doi/trei ani sa alerge la trialurile Americane pentru Olimpiada, lucru pe care il gasesc ca fiind o realizare mare aici, in America.

In media apar cazuri reale ale unor alergatori amatori care ajung la un nivel destul de bunicel desi pornesc in aceasta calatorie mai tarziu. Asta spune mult despre ce poate sa faca sportul de masa pentru sportul de performanta. Practic sportul de masa este o fundatie, o rampa, o artera pentru cel de performanta. Iar la noi in Romania, din pacate, sportul de masa trece printr-o perioada mai grea, iar asta se vede si in sportul de performanta. Desigur, multi oameni pot argumenta ca nu este nevoie de sport de masa pentru a avea sport de performanta, dar eu cred ca ajuta mult sa ai acea fundatie.

Foto: expresspress.ro

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii