Care este rolul zilelor de recuperare?

rolul zilelor de recuperare

Suntem motivati de obiective diferite, cu toate acestea sunt cateva aspecte simple care ne pot ajuta sa prevenim accidentarile si sa evitam suprasolicitarea. Timpul de recuperare intre alergari, distanta parcursa si viteza sunt indicatori de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne planificam alergarile. In prezent exista numeroase planuri de antrenament disponibile gratuit cu ajutorul carora ne putem construi un plan echilibrat.

Din dorinta de a progresa, uneori sarim peste zilele de odihna, iar organismul ne semnaleaza acest lucru prin pierderea in greutate, puls ridicat in timpul repausului, deshidratare, insomnie, imunitate scazuta si nivel scazut de energie. Recuperarea are impact direct asupra muschilor si ajuta la fortifierea acestora. Pentru alergatori amatori, sunt recomandate trei sau patru antrenamente saptamanal, in functie de tipul, intensitatea si volumul lor.

Planurile de antrenament disponibile online au la baza cateva aspecte precum distanta, timpul necesar recuperarii si viteza. Pentru ca cresterea rezistentei sa fie graduala, antrenamentele se realizeaza prin alternarea alergarilor lungi cu cele scurte, dar si prin viteze diferite in cadrul unor antrenamente cu obiective distincte. Zilele de recuperare sunt stabilite dinamic in functie de starea de sanatate, distanta, timp si scopulul antrenamentului.

Odihna ne ajuta sa prevenim eventualele accidentari, echilibreaza nivelul de glicogen si previne oboseala mentala ce poate surveni in urma antrenamentelor solicitante. O alta optiunea poate fi odihna activa sau antrenamentele mai putin solicitante. Acestea ne ajuta la consolidarea alergarilor precedente, imbunatateste anduranta si creste volumul sangelui. Daca putem intretine o discutie in timpul antrenamentului mai putin solicitant, inseamna ca alergam utilizand intre 60-70% din capacitatea maxima a inimii. In categoria unui antrenament dinamic se incadreaza si ciclismul, inotul sau exercitii anaerobe.

Sursa: Active.com

Foto: Unsplash

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii