Ce e pronatia si de ce e importanta pentru alergatori?

pronatia

Pronatia descrie miscarea labei piciorului la momentul contactului cu solul atunci cand umblam sau alergam, avand rolul de a reduce socul resimtit de membrele inferioare. Pentru ca unii oameni calca mai spre interiorul sau mai spre exteriorul piciorului decat altii, firmele producatoare de pantofi de alergare tin cont de acest lucru si creeaza adidasi cu structuri diferite ale talpii. Acestea reprezinta unul din cei mai importanti factori in alegerea pantofilor, deoarece o forma a talpii care sa se potriveasca formei piciorului nu doar ca ne scuteste de o multime de accidentari, dar ne poate si ajuta sa progresam.

Pronatia neutra descrie o miscare corecta a piciorului, pe centrul talpii. In aceasta situatie adidasii de alergare trebuie sa aiba o talpa semi-curbata, care sa asigure suport si sa ofere flexibilitate in acelasi timp.

Sub-pronatia (sau supinatia) apare la cei care calca foarte mult spre exterior, rezultand intr-o presiune foarte mare asupra partii inferioare a piciorului. In acest caz, sunt recomandati adidasii cu bolta mai inalta, care sa ajute piciorulul sa isi corecteze pozitia si sa il forteze sa se roteasca suplimentar spre interior.

Persoanele care au supra-pronatie (sau pronatie exagerata) au tendinta de a calca spre interior, cu genunchii apropiati. Acest gen de miscare afecteaza in special gleznele si soldurile, care vor incerca sa suplineasca lipsa de stabilitate si sa corecteze postura. Pantofii de alergare folositi trebuie sa aiba o talpa aproape plata si sa ofere mai mult control asupra miscarii.

Daca nu aveti in apropiere locatii unde sa puteti afla ce fel de pronatie aveti, puteti face un test simplu: umeziti talpa piciorului, dupa care calcati (fara sa apasati) pe o coala de hartie intinsa pe o suprafata tare. Rezultatul se poate interpreta simplu, conform imaginii de mai jos.

pronatia

Foto: Unsplash

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii