Cele mai bune carti despre alergare

carti de alergat

Chiar daca titlul e unul subiectiv, gusturile variaza si noi nu suntem critici de carte. La o cautare simpla in Google a celor mai bune carti cu si despre alergare apar constant in top urmatoarele titluri:

Born to Run – Christopher McDougall 

Exista un motiv intemeiat pentru care a fost realizat si un film pe baza acestei carti. Povestea semi-autobiografica a lui Christopher McDougall prezinta calatoria acestuia in Mexic, unde si-a indeplinit visul de a alerga cu indienii din tribul Tarahumara. Cu ajutorul povestilor ai a anecdontelor prezentate, cartea surprinde foarte bine spiritul alergatorilor nativi care reusesc sa pastreze vie pasiunea pentru sportul pe care il practica de cand se stiu.

Once a Runner – John L. Parker, Jr.

Avand in vedere ca Once a runner descrie disputa clasica dintre Quenton Cassidy – studentul simplu – si colegii lui din familii instarite, aceasta carte pare una plina de clisee. Cu toate astea, cei care au citit-o sunt de parere ca ea reda foarte bine ambitia si sacrificiile care trebuie facute pentru a fi parte din elita.

Run or Die – Kilian Jornet

Pentru putinii cititori ai acestui site care nu il cunosc, Kilian Jornet este cel mai cunoscut alergator montan la ora actuala, detinator al unor recorduri impresionante: cea mai rapida urcare si coborare de pe Kilimanjaro, campion mondial la skyrunning si a doborat recordul la Ultra-Trail du Mont Blanc. In acest „jurnal”, el spune: „Pentru ca sa pierzi inseamna sa mori. Si nu poti sa mori fara sa fi facut tot ce ti-a stat in putere, fara sa izbucnesti in plans din pricina durerilor si a ranilor, nu poti abandona. Trebuie sa lupti pana la moarte.”

Ultramarathon Man – Dean Karnazes

Acest volum este o sursa de inspiratie pentru o multime de alergatori din toate lumea. Dean Karnazes isi povesteste cu umor experintele, aratandu-le in acelasi timp cititorilor cat de importanta este capacitatea de automotivare.

Eat and Run – Scott Jurek

Cartea lui Scott Jurek poate fi incadrata cu usurinta in categoria gastronomiei, deoarece subliniaza importanta nutritiei in viata sportivilor de anduranta, el fiind un sportiv ce a adoptat o dieta vegana. Christopher McDougall a reusit sa sintetizeze foarte bine esenta cartii: „Un om si o poveste cum nu au mai fost.”

Pe langa titlurile prezentate foarte pe scurt in randurile de mai sus, mai apar constant in preferinte si autobiografia lui Usain Bolt – My Story, sau What I Talk About When I Talk About Running – Haruki Murakami. 

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii