Cele mai bune filme cu, despre si pentru alergatori

Cand simtiti ca nivelul motivatiei de a iesi la alergat scade, un film bun poate fi tot ce aveti nevoie pentru a iesi din casa. Noi am pregatit o lista cu unele din cele mai interesante filme cu povesti de viata ce au legatura intr-un fel sau altul cu alergarea.

 1. The Loneliness of the Long Distance Runner (1962) Nota: 7,7

Un tanar rebel jefuieste o brutarie si este trimis la scoala de corectie. El reuseste sa revina pe calea cea buna datorita alergarilor pe distante lungi pe care le facea.

the loneliness of the long distance runner

 1. The Jericho Mile (1979) Nota: 7,5

Rain Murphy este condamnat la inchisoare pe viata si alege sa isi petreaca „timpul liber” alergand. Forma fizica si viteza lui atrag atentia oficialilor penitenciarului, care cred ca l-ar putea inscrie la Olimpiada, insa el nu este interesat. Abia dupa ce un prieten de-al lui cade victima jocurilor politice de culise, el este de acord sa participe, in memoria acestuia.

 1. Chariots of Fire (1981) Nota: 7,3

Filmul spune povestea a doi atleti britanici care participa la Olimpiada din 1924. Partea interesanta e ca unul e crestin devotat, iar celalalt e un evreu convins.

 1. Personal Best (1982) Nota: 6,3

Filmul descrie incurcaturile din cadrul unui grup de femei care incearca sa se califice in echipa SUA pentru Olimpiada din 1980.

 1. Running Brave (1983) Nota: 6,8

Billy Mills e un american ce reuseste sa iasa din anonimat si sa castige cursa de 10000 de metri la Olimpiada de la Tokyo.

 1. On the Edge (1986) Nota: 6,8

Un alergator profesionist trecut de prima tinerete se antreneaza din greu pentru una din cele mai grele curse de maraton.

On the Edge

 1. Across the Tracks (1990) Nota: 5,7

Filmul spune povestea a doi frati care ajung sa concureze unul impotriva celuilalt.

 1. Prefontaine (1997) Nota: 6,8
 2. Without Limits (1998) Nota: 7,2

Ambele filme de mai sus urmaresc povestea faimosului Steve Prefontaine incepand cu studentia la Universitatea din Oregon, pana la Olimpiada din Munchen si moartea neasteptata intr-un accident de masina.

prefontaine

 1. Endurance (1999) Nota: 6,3

Etiopianul Haile Gebreselassie reuseste uimitoare performanta de a castig aurul olimpic in Atlanta, in 1996, la proba de 10000 de metri.

 1. Running on the Sun (2000) Nota: 7,4

Patruzeci de alergatori concureaza in una din cele mai crunte curse: The Badwater (135 de mile prin Valea Mortii, in luna iulie). Regizorul incearca sa descopere ce ii motiveaza pe ce inscrisi sa ia startul la o competitie aproape masochista.

 1. Saint Ralph (2004) Nota: 7,6

Ralph Walker e elev in clasa a IX-a care a depasit asteptarile tuturor in incercarea lui de a castig Maratonul din Boston din 1954.

 1. Spirit of the Marathon (2007) Nota: 7,6

Acest film documentar surprinde esenta emotiilor a cinci alergatori (trei amatori si doi profesionisti) care se antreneaza si alearga la Maratonul din Chicago.

Spirit of the marathon

 1. Run, Fatboy, Run (2007) Nota: 6,6

Din start, acest film iese din tiparul celor descrise mai sus. Aceasta comedie il urmareste pe Dennis in incercarea lui de a termina un maraton pentru a-i demonstra fostei lui logodnice ca s-a schimbat si pentru a o recuceri.

 1. Run for your Life (2008) Nota: 6,9

Filmul arata cum a reusit un evreu imigrant din Transilvania sa puna bazele Maratonului din New York.

 1. The Long Green Line (2008) Nota: 8,0

Antrenorul Joe Newton foloseste alergarea pentru a-I invata pe elevii sai principii si lectii de viata.

 1. Running America (2009) Nota: 6,5

Marshall Ulrich si Charlie Engle sunt doi ultramaratonisti care incearca sa stabileasca un nou record de timp al traversarii SUA la pas in 2008.

 1. Unbreakable: The Western States 100 (2012) Nota: 7,9

In 2010, patru dintre cei ma buni alergatori montani (Kilian Jornet, Anton Krupicka, Hal Koerner, Geoff Roes) se aliniaza la startul celei mai vechi si mai prestigioase curse din SUA, cu o lungime de 100 de mile: The Western States 100.

Unbreakable the western states 100

 1. Transcend (2014) Nota: 8,5

Wesley Kegan e un alergator kenyan care izbuteste sa evadeze din saracie cu ajutorul pasiunii lui. Totusi, dupa ce castiga o multime de curse renumite (inclusiv Maratonul din Boston), el se intoarce in tara natala pentru a-I ajuta pe conationalii lui sa duca o viata mai buna.

 1. One square mile (2014) Nota: 6,3

Un fost antrenor decide sa antrenez un student cu talent atletic nativ. Insa, cand are de facut fata unei tragedii in viata personala, lupta trebue dusa pe doua fronturi.

 1. 100 Seconds to Beat the World: The David Rudisha Story(2014) Nota: 7,5

Documentarul il urmareste pe cel mai bun alergator al probei de 800 de metri din istorie – kenyanul David Rudisha – si pe antrenorul sau neobisnuit – misionarul catolic irlandez, Colm O’Connell.

 1. Unbroken (2014) Nota: 7,2

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, atletul olimpic Louis Zamperini sufera un accident de avion si este luat prizonier de catre armata japoneza.

 1. McFarland (2015) Nota: 7,5

Jim White isi pierde slujba de antrenor de fotbal si se muta intr-un alt oras, impreuna cu familia. Acolo remarca un grup de studenti talentati din care incheaga una din cele mai bune echipe de alergare.

McFarland

Daca mai stiti si alte filme pe care le-am omis, va invitam sa le scrieti in comentarii.

Intre timp, va dorim vizionare placuta!

Sursa, inclusiv notele si imaginile: imdb

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii