Cele mai ciudate 7 maratoane din lume

Maratoanele sunt provocari pentru oricine, dar se gasesc mereu modalitati de a le face mai complicate. De exemplu, ai putea alerga pe sub apa, cu stomacul plin de vin sau la altitudini ametitoare. Mai jos am pregatit o lista cu unele din cele mai excentrice:

Everest Marathon

#1 Maratonul Everest
Locatie: Gorak Shep, Nepal
Dificultate: 8
Pericole: Rau de inaltime, Edem pulmonar, Hipotermie
Special: Cea mai mare altitudine pentru un maraton
Timp record: 3 ore 40 min 43 sec, Raj Bhandari (Nepal) – 2013

Participantii au nevoie de 15 zile doar pentru a ajunge la punctul de start, aflat la inaltimea de 5184m, iar organizatorii le recomand celor inscrisi sa faca cel putin doua excursii pana la 5500 m pentru a se aclimatiza. Traseul de la Gorak Shep la Namchee Bazar e proeponderent descendent, dar are si bucati de urcari abrupte, combinate cu podete suspendate.

China Wall Marathon

#2 Maratonul de la Marele zid chinezesc
Locatie: Tianjin, China
Dificultate: 6
Pericole: Dezorientare, pericol de împiedicare
Special: Include 5164 scari
Timp record: 3 ore 9 min 18 sec, Jorge Maravilla (SUA), Dimitris Theodorakakos (Grecia) si Jonathan Wyatt (Noua Zelanda) – 2013

Provocare de a urca si cobori atat de multe scari e brutala pentru picioare, deoarece traseul include peste 5000 de scări de-a lungul Marelui Zid Chinezesc si a satelor traditionale din trecatoarea Huangya. Dificultatea e ridicata si de limita de timp impusa de 6 ore.

Safaricom Marathon

#3 Maratonul Safaricom
Locatie: Rezervatia naturala Lewa, Kenya
Dificultate: 3
Pericole: Atacuri animale, insolatie
Special: Alergarea printr-o rezervatie naturala deschisa
Timp record: 2 ore 18 min 9 sec, Philemon Baaru (Kenya) – 2014

Aici concurentii ajung cel mai aproape de ideea de a alerga pentru viata lor, chiar daca sunt paziti tot timpul de paznici inarmati care ii apara de animalele ce locuiesc in rezervatia prin care se desfasoară competitia. Ideea e de a sensibiliza si de a strange fonduri pentru proiectele comunitare din Kenya; cursa consta in doua ture de cate 21 km, la o altitudine medie de 1650m.

North Pole Marathon

#4 Maratonul de la Cercul Polar
Locatie: Kangerlussuaq, Groenlanda
Dificultate: 8
Pericole: Degeraturi, alunecare în crevase
Special: Alergarea pe bucati miscatoare de gheata
Timp record: 2 ore 57 min 19 sec, Andrew Shaw (Anglia) – 2005

Acest maraton incredibil este alergat la temperaturi de -15 grade Celsius si trece printre limbi glaciare imense, prin tundra si de-a lungul unui desert arctic. Participantii pot zari boi moscati si vulpi arctice, dar cel mai mare pericol ramane cel al spargerii ghetii. Organizatorii ii averitzeaza pe cei care indraznesc sa ia startul sa nu paraseasca traseul marcat, pentru a diminua riscul de a cadea într-o crevasa.

Marathon du Medoc

#5 Maratonul din Medoc
Locatie: Medoc, Franta
Dificultate: 4
Pericole: Intoxicatie, lesin
Special: Maraton in care se consuma vin
Timp record: Fara :)

Putini sunt alergatorii care tin cont de timp la acest maraton al echipamentelor iesite din comun, unde accentul se pune mai ales pe cele 23 de degustari de vin de-a lungul traseului si pe incercarea de a gusta cat mai multe stridii, foie gras sau specialitati de cascaval inainte de expirarea limitei de 6 ore si 30 de minute. Ruta trece prin mai mult de treizeci de podgorii si are cei mai multi medici pe traseu dintre toate maratoanele, pregatiti pentru efectele punctelor de hidratare si alimentare.

Burro Race

#6 Cursa magarilor (46 km)
Locatie: Fairplay, Colorado, SUA
Dificultate: 6
Pericole: Lovituri cu copitele, pericol de impiedicare
Special: Alergarea cu un magar
Timp record: 3 ore 44 min 18 sec, Tom Sobal si magarul Maynard (USA) – 1989

Numele zice aproape tot. Se alearga in echipe de doua persoane animale creaturi (om + magar), unde ritmul e rareori impus de catre om, in timp ce coechipierul lui trebuie sa care echipament minier de cel putin 15 kg, pentru a comemora zilele de glorie ale mineritului aurifer din zona. Daca asta nu vi se pare suficient de interesant, ganditi-va la ce avertisment lanseaza organizatorii inainte de start: „Cand un magar incepe sa alerge, toti ceilalti o iau la goana”!

Underwater marathon

#7 Maratonul Subacvatic
Locatie: Loch Ness, Scotia
Dificultate: 7
Pericole: Inecare, hipotermie, dezorientare
Special: Un maraton intreg parcurs pe sub apa
Timp record: 12 zile, Lloyd Scott (Anglia) – 2003

De aproape doua saptamani a avut nevoie ultramaratonistul Lloyd Scott pentru a termina un maraton pe fundul lacului Loch Ness, imbracat cu echipament antic de scufundari care cantarea 55 kg. Maratonul a avut scop caritabil, iar Lloyd (41 ani la acel moment) a reusit sa reziste 12 zile sub apa cu ajutorul unui refugiu subacvatic din barca lui de suport. El spune ca nu a simtit vreodata prezenta celebrului monstru din Loch Ness, dar ca vizibilitatea aproape inexistenta a fost cel mai mare dusman al sau.

Daca vrea cineva sa ne faca un cadou frumos, va anuntam ca primim cu cel mai mare drag vouchere de inscriere la Maratonul din Medoc.

Sursa: Red Bull

Photo: Everest Marthon – facebookGreat Wall MarathonSafaricom Marathon – facebookNort Pole Marathon – facebookMarathon du Medoc – facebookleadvilleboomdays.orgitv.com

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii