De ce e important pentru alergatori sa consume fier

fier in organism

Celulele rosii, care contin hemoglobina, au rolul de a transporta oxigen catre muschi atunci cand acestia sunt folositi la intensitate mare. Un continut scazut de fier in organism inseamna automat mai putine celule rosii, iar nivelul hemoglobinei va scadea, muschii nu vor fi alimentati cu suficient oxigen, iar performanta va avea de suferit.

Cum pierd alergatorii fier

  • Mai ales in cazul celor care alearga distante lungi, la impactul piciorului cu solul apare procesul numit hemoliza, care duce la pierderea unui numar mare de celule rosii;
  • Chiar daca nu e o cantitate semnificativa, nivelul de fier scade si in urma transpiratiei;
  • Femeile trebuie sa acorde o atentie sporita acestui mineral, deoarece acesta se reduce si in urma menstruatiei.

Cum putem suplimenta

  • Mancaruri bogate in fier: carne slaba, galbenusuri de ou, spanac, fructe uscate, cereale integrale. E important de stiut si ca vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism, in timp ce calciul consumat cu mai putin de o ora inaintea celor enumerate mai sus are un efect contrar;
  • Atunci cand cumparam suplimente de fier, sunt de preferat cele in forma lichida, pentru ca sunt asimilate mai rapid in corp. Avand in vedere ca aceste suplimente pot cauza unele neplaceri la stomac, e recomandat a se lua inainte de culcare, scazand astfel riscul de a resimti efectele secundare.

Principalele simptome care ar trebui sa ne atraga atentia asupra faptului ca nivelul de fier nu e acolo unde ar trebui sunt stari accentuate de oboseala si dificultati in a respira normal. In astfel de cazuri, cel mai bine e sa mergem la un doctor specialist care ne va putea recomanda mai apoi tratamentul necesar.

Importanta pe care acest mineral o are asupra corpului nostru nu poate fi pusa la indoiala, iar pastrarea lui in standarde trebuie sa fie o grija constanta a tuturor alergatorilor care vor sa practice acest sport mult timp de-acum inainte.

Sursa: running.competitor.com

Foto: Unsplash

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii