De ce e primul kilometru atat de greu?

primul kilometru

Buna intrebare. Aproape toti alergatorii cu care am povestit mi-au zis cel putin o data ca li se pare ca primul kilometru e cel mai putin confortabil. Efectul e și mai puternic daca respectivul antrenament vine dupa o zi de odihna.

La fel cum atunci cand pornim masina asteptam cateva secunde ca becul rosu din bord sa se stinga inainte de a porni motorul, asa are si organismul nostru nevoie de putin timp pentru a se incalzi. Daca am avea si noi un astfel de indicator luminos, al nostru s-ar stinge dupa 10-15 minute, sau dupa 1-2 kilometri de alergare. Pana in acel punct, toti muschii, inima, plamanii si tot corpul in general incearca sa te faca sa te razgandesti; apoi, vor incepe usor-usor sa se adapteze la efort si vor incepe sa is aminteasca faptul ca au fost antrenati pentru un astfel de exercitiu.

Trucul – pentru cei care nu il cunosc inca – e sa depasesti disconfortul initial stiind ca va fi urmat de o alergare placuta odata ce reusesti sa depasesti aceasta bariera. Si totusi, pentru ca si dupa ce acumulezi experienta senzatia de „ma intorc acasa, azi nu sunt in forma” apare adeseori, sunt cateva mici trucuri care pot rezolva problema:

  • O incalzire usoara sub forma unei plimbari sau a unei alergari foarte scurte la un ritm mai scazut decat cel planificat pentru antrenamentul propriu-zis;
  • Stretching pentru incalzirea si relaxare muschilor;
  • Alergare progresiva – incepeti mai lent si cresteti viteza treptat, lasandu-i timp organismului sa se acomodeze cu efortul;
  • Asigurati-va ca sunteti bine hidratat si mai aveti ceva resurse de energie inainte de a porni. Daca e nevoie de un impuls suplimentar, puteti bea o cafea cu o ora inainte de a porni.

Dupa ce ati incercat mai multe variante, tineti cont cum reactioneaza corpul vostru la fiecare dintre ele si folositi metodele cu cele mai bune rezultate si la concursuri, pentru a trece cu bine de primul kilometru.

Sursa: saltmarshrunning.com

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii