EcoMarathon – locul de intalnire al celor mai buni alergatori montani din Romania

Sub un cer acoperit de nori amenintatori, 1465 de alergatori si-au dat intalnire sambata dimineata la Moieciu de Sus, pentru a lua startul la cea de-a opta editie a EcoMarathon.

Printre cei 731 de participanti la proba de maraton si 734 de inscrisi la crosul de 14 km s-au aflat si unele dintre numele cele mai sonore din alergarea montana din Romania (Palici Viorel, Gyorgy Szabolcs Istvan, Hajnal Robert, Bogya Tamas, Coconea Toma, Mutter Ingrid, Gainariu Iulia, Albisteanu Carmen, Malai Viorica sau Nastas Diana), carora li s-au adaugat si cativa alergatori din strainatate, inclusiv membri ai echipei Salomon.

Avand in vedere ca acesta e primul concurs cu adevarat mare din anul 2017, toata lumea a incercat sa arate ce poate, iar rezultatele au fost pe masura. La proba de maraton a baietilor a fost aproape sa se produca o mini-surpriza, insa favoritul cursei – Viorel Palici – a reusit sa-l ajunga si sa-l devanseze pe Gyorgy Szabolcs in ultimul kilometru castigand cu un avans de 31 de secunde si un timp total de 03:29:24. Podiumul a fost completat de cel care s-a clasat pe a treia treapta si in anul precedent – Robert Hajnal, cu un timp de 03:34:09.

In concursul fetelor, Ingrid Mutter a ajuns prima la finish dupa 04:08:54, stabilind un nou record al cursei, cu peste doua minute mai bun decat precedentul, stabilit in 2013 de Emanuela Brizio si cu aproape 15 minute mai bun decat timpul cu care a castigat in 2016. La varf, clasamentul fetelor nu a fost nici pe departe la fel de strans ca si al baietilor, Gainariu Iulia si Buzgan Crina ocupand urmatoarele pozitii cu timpi de 04:17:13, respectiv 04:37:29.

La cros masculin s-au clasat in top Gheorghita Viorel (01:00:24), urmat de Munteanu Florin dupa doar 4 secunde si Priestley Gary (01:01:54), in vreme ce proba feminina a avut-o drept castigatoare pe Nastas Diana (01:22:34), urmata de Cirlan Elena Daniela (01:23:21) si Voicu Mara (01:24:34).

Rezultatele complete pot fi gasite aici, unde se pot observa inclusiv timpii obtinuti de fiecare atlet, pe fiecare dintre cele trei bucle in parte.

Din punctul de vedere al unor participanti in premiera la EcoMarathon, organizarea ni s-a parut foarte buna, mai ales tinand cont de numarul foarte mare de participanti, lasand totusi loc pentru o nemultumire:

  • in proba de cros, desfasurata pe prima bucla, alergatorii non-Elite, care nu au beneficiat de pozitionare preferentiala la start, au avut parte mai degraba de o drumetie decat de o alergare, poteca fiind preponderent ingusta si abrupta. Pe viitor, poate se va lua in calcul optiunea de a da startul celor doua probe la un interval de o jumatate de ora, diminuand astfel aglomeratia. Tot o sugestie pentru a imbunatati experienta celor de la cros ar putea fi si schimbare ordinii buclelor, pentru a le oferi si acestora sansa de a vedea peisajele superbe de care se bucura maratonistii, chiar daca asta ar putea afecta recordurile stabilite pana in acest moment.

Trecand peste asta, EcoMarathon ne va ramane in minte datorita atmosferei pe care o simti cand te stii inconjurat de peste 1500 de oameni cu care impartasesti aceeasi pasiune, in timp ce Moieciu de Sus devine un mic sat olimpic al alergarii montane pe durata unui weekend. Avand alaturi un numar mare de voluntari inimiosi si bazandu-se pe  experienta celor sapte editii anterioare, organizatorii au reusit sa puna foarte bine in valoare natura si frumusetile locale.

Pentru poze si videoclipuri de pe traseu, va recomandam sa urmariti site-ul si pagina de facebook EcoMarathon.

start EcoMarathon

peisaj EcoMarathon

in timpul EcoMarathon

dupa EcoMarathon

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii