Focus pe competitii caritabile

crosuri caritabile

Odata cu cresterea in popularitate a concursurilor de alergare din Romania, incep sa apara si discutii contradictorii legate de preturile nejustificat de mari ale unora dintre ele. Astfel, s-a ajuns ca taxa de inscriere la maratoane montane sa fie cel putin egalata de taxa de inscriere la concursuri mai mult de fashion decat de alergare – gen Color Run, Crosul Companiilor sau Crosul Divelor -, unde costurile cu organizarea si logistica sunt incomparabil mai mici. Sunt de acord: atata timp cat exista cerere, organizatorii nu au niciun motiv sa scada preturile.

Pe de alta parte, apar si multe concursuri caritabile, majoritatea dintre ele foarte bine pregatite. Spre exemplu, in 2015, inscrierea la Maratonul via-Maria-Theresia (unde au fost organizate puncte de alimentare si de hidratare la altitudine de-a lungul celor 43 de kilometri, iar serviciul medical a fost asigurat de o echipa specializata din Germania) a costat la fel de mult ca inscrierea la Crosul Companiilor (unde traseul a avut aproximativ 6 kilometri lungime, prin centrul orasului).

Revenind la competitiile caritabile, acestea incep sa devina si ele mai populare in special printre alergatorii constiinciosi, dar care nu se lupta in mod obisnuit pentru locurile fruntase. Asa cum am mentionat anterior, via-Maria-Theresia se organizeaza fara a urmari obtinerea de profit: in 2015 banii stransi au fost donati unor cluburi sportive fara posibilitati, iar in 2016 inscrierea se va face pe baza dovezii unui act caritabil.

Tot in acest an va avea loc si cea de-a doua editie a maratonului de la Aiud, unde poate lua startul oricine – in limita a 300 de persoane -. Nu este impusa o taxa de participare, dar se incurajeaza donatiile ce vor ajunge mai apoi in conturile Asociatiilor Little People si Neuromotor Romania.

Tot in acelasi sfarsit de saptamana, la o zi distanta, va avea loc la Rogojel, in muntii Apuseni, editia cu numarul doi a Vladeasa X-Trail Run. Contributia necesara e de 60 de RON (sau 70 RON la fata locului), iar suma stransa va fi folosita pentru a organiza activitati cu scop educativ in timpul saptamanii „Scoala Altfel” copiilor de la scoala din Rogojel, satul de munte aflat la poalele varfului Vladeasa.

Hai să ajutăm prin alergare!

Foto: Laura Giurgea

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii