Interviu – Cozmin Ardelean (II)

Interviu Cozmin Ardelean

Ce face mai prietenoasa alergarea pe asfalt: un echipament mai bun sau faptul ca timpii sunt mai buni pe sosea?

Timpii nu se compara pentru ca nu comparam merele cu perele in alergare de trail fata alergarea de asfalt. Toata lumea a inceput alergand pe pista, in parc sau pe asfalt, urmand ca pe masura ce evolueaza, sa descopere alte directii, alte specializari pe care se axeaza sau altceva ce iubeste mai mult. Practic, evoluam cu fiecare antrenament, cu fiecare competitie si invatam despre noi, despre teren, despre modul nostru de a fi. E mai usor sa incepi sa alergi pe sosea si din punct de vedere al echipamentului: e mai usor, e mai comod, nu e noroi ca si in padure, nu iti trebuie pantofi de alegare cu o anumite aderenta, sunt mai multi factori care favorizeaza alergarea pe asfalt fata de alergarea de trail. In timp insa, lumea ajunge sa descopere si alergarea de trail si poate chiar sa o iubeasca; sau alege sa ramana la alergarea de sosea. Am prieteni care au inceput sa alerge pe asfalt si au ramas in continuare la acest teren, isi imbunatetesc timpul pentru acest tip de competitii, nu se gandesc sa treaca la alergarea de trail dat fiind ca echipamentul si antrenamentele trebuie schimbate intr-o masura sau alta. Mi s-a intamplat sa nu fiu atent cu douazeci de metri inaintea de iesirea din padure si sa ma dau peste cap.

Sustineti vreo cauza sau vreo competitie atunci cand alergati?

Nu m-am alipit niciunei cauze de-a lungul vietii, dar am avut mai multe proiecte inclusiv pe partea aceasta sociala la centrul de copii care provin din familii cu venituri scazute sau orfani. O cauza pe care am imbratisat-o in acest an a fost organizarea competitiei Vladeasa X-Trail care are drept scop ca din taxa de participare si banii stransi de la sponsori sa faca ceva pentru copiii din clasele primare din satul Rogojel – un sat de munte de la poalele Vladesei. Prima editie a avut loc in 21 martie 2015, a fost o competitie la sfarsitul careia participantii au primit medalii sub forma de pietre pictate de copii (clasele I–IV). A fost o surpriza pentru toti participantii pentru ca pietrele erau diferite atat ca si marime, desen si aceste medalii erau oferite de catre copii. Am ales sa nu cumparam acele medalii din magazine si sa le inscriptionam, ci sa fie ceva la nivelul comunitatii din Rogojel. Iar dupa competitie, in perioada „Scoala altfel”, i-am adus pe copii cu un microbuz din satul Rogojel la Cluj la muzeu, la teatrul de papusi si la o expozitie cu dinozauri si le-a placut foarte mult. O parte din copii au fost pentru prima data la Cluj, la muzeu, la un teatru de papusi. Asta inseamna foarte mult pentru un copil cu varsta intre 8 si 11 ani. Doamna profesoara care i-a insotit mi-a povestit ca mama unor fetite gemene i-a marturistit ca fetele nu au dormit  aproape toata noapte din cauza emotiilor. Nu stiu din ce zona proveniti, dar pentru niste copii dintr-un sat de munte conteaza mult sa le intinda cineva o mana de ajutor.

Foarte frumoasa initiativa, va continua si in anul 2016?

Da, in 20 martie, speram sa aducem la start cat mai multi participanti si pentru a vedea ce le oferim copiilor. Acum incercam sa facem cunoscut acest eveniment si motivatia care sta in spatele acestuia.

Aveti niste competitii la care va place sa mergeti in fiecare an?

In primul rand sunt competitii la care nu am reusit sa ajung si mi-as fi dorit sa ajung, sunt concursuri la care nu am reusit sa obtin un rezultat pe masura asteptarilor si sunt competitii la care am renuntat sau abandonat din diverse motive. 2016 va fi pentru mine un an mai dinamic, mobil si imi voi ajusta calendarul in functie de ceea ce mi se va potrivi pe moment. Sunt foarte multe competitii, concursuri care se suprapun, iar alegerea va fi facuta cu cateva saptamani inainte. In acelasi weekend sunt concursuri de semimaraton unde as merge pentru atmosfera, pentru organizator, pentru participanti si in acelasi timp este proba de ultramaraton intr-o alta locatie – una dintre probele mele indragite. Dat fiind ca antrenamentul este diferit, decizia o voi putea lua cu putin timp inainte

Care este sfatul dumneavoastra pentru un alergator montan? Care ar fi cursa pe care ati recomanda-o pentru un alergator de trail?

Unui alergator aflat la inceput i-as spune o vorba „Multi fug, putini alearga”. Alergarea e mai mult decat datul din picioare, din mutatul unui picior in fata ceiluilalt. Alergarea inseamna mult mai mult, dincolo de antrenament, dincolo de partea de nutritie, inclusiv studiul traseului. In alergarea montana este importanta cunoasterea traseului si trebuie macar sa ai o imagine cu harta (profilul) cursei.  Revenind la citatul initial, le recomand sa alerge cu cap, sa incerce sa isi corecteze pozitia in timpul alergarii. Am facut fotografii la multe competitii la care nu am participat si am vazut ca multa lume alearga gresit. Stiu multi oameni care dupa sase sau douasprezece luni incep sa se planga  ca nu se simt bine cand ies la alergat si cu toate acestea ei considera ca ar trebui sa se simta sanatosi. De ce? Pentru ca nu alearga corect. Nu trebuie sa mergi la un ultramaraton ca sa vezi – de fapt la ultra lumea alearga in principiu cat de cat corect – poti merge in parc si ai sa vezi cati alearga gresit: pe calcai. Atunci, socul pe care il resimte organismul in timpul miscarii e mult mai mare. Acest soc e preluat de genunchi, de baza coloanei iar dupa o perioada acest lucru se simte. Apoi incep sa se planga si sa nu inteleaga de ce faptul ca ei fac sport nu ii ajuta. Sfatul meu ar fi sa invete sa alerge corect si sa fie atenti la modul cum alearga.

Iar ca si competitie pe care as recomanda-o unui incepator, multi ani am sugerat proba de maraton de la Maratonul Apuseni (incepator). Acum nu mai recomand maratonul Apuseni deoarece traseul s-a schimbat, a devenit mai dificil, dar as putea recomanda proba de semimaraton tot in Apuseni si lumea s-ar bucura si ar ajunge sa descopere frumusetiile traseului. In rest sunt alergarile din parc, din Faget, din Hoia, zone cunoscute noua clujenilor.

Foto: Dan Tautan

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii