Interviu – Paula Todoran

Paula Todoran - Copy

Paula Todoran este una din cele mai bune alergatoare de distanta din Romania, ea cucerind pana in prezent 50 de titluri de campioana nationala si balcanica la probele de cros, 3000 m, 5000 m, 10000 m, 20000 m, semimaraton si maraton. Atrasa doar de alergarile pe sosea, ea are inca sanse de a se califica la Olimpiada de la Rio.

  • Ce te-a determinat sa alegi alergarea si nu un alt sport?

Am simtit de mica placerea de a alerga si mai tarziu am fost decoperita la un cros. In scurt timp dupa initierea in atletism am luat „microbul” alergarii.

  1. Care este distanta preferata de alergare?

Proba de semimaraton.

  1. Crezi ca ne nastem pentru a alerga sau antrenamentul face totul?

Alergarea este o deprindere naturala, insa antrenamentul vine sa perfectioneze tehnica de alergare si sa dezvolte acele calitati motrice necesare pentru a alerga cat mai relexat. O data cu acestea vine si performanta.

  1. Cat de diferite sunt antremanetele tale iarna in comparatie cu cele pe care le practici vara?

Iarna, antrenamentele mele sunt grupate in etape pentru pregatirea generala. Volumul de lucru este mai mare si axat in principal pe intensitati medii de efort, esentiale pentru performantele sezonului ce va urma.

  1. Cum descrii tu „zidul” si care e modalitatea ta de a trece de el?

„Zidul” este zona limitelor sau punctul critic in care resursele energetice intra intr-o faza de criza. Pentru a depasi aceasta stare este nevoie de mobilizarea tuturor resurselor psihice si de relaxarea temporara a fizicului.

  1. Cum te afecteaza fizic si psihic un abandon?

Din punct de vedere fizic impactul unui abandon este destul de mic, iar revenirea la starea optima este destul de scurta. Pot spune ca nici psihic nu sunt doborata, dar incerc sa analizez cauzele care au dus la abandonul respectiv. Din fericire, am putine abandonuri in cariera sportiva.

  1. Care este sfatul tau pentru cei care sunt la inceput de drum in alergare?

Sfatul meu atat pentru cei aflati la inceput de drum cat si pentru cei mai experimentati este sa alerge cu bucurie, sa descopere frumusetea acestui sport. Le sugerez sa fie perseverenti si sa creada ca progresul va veni firesc in urma muncii depuse.

Foto: Gelu Trandafir

 

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii