Interviu – Stefan Tenescu

Stefan Tenescu alergator.ro

In luna decembrie alergator.ro si sala de sport LIMITLESS ofera cititorilor site-ului nostru doua abonamente lunare in valoare de 200 de EURO fiecare, valabile in 2016. Vom furniza mai multe detalii la 1 decembrie, asa ca va recomandam sa stati pe-aproape.

Pana atunci, va punem la dispozitie un interviu cu Stefan Tenescu, antrenorul specializat in domeniul alergare alcelor de la LIMITLESS.

  • Care este povestea din spatele deciziei de a fi antrenor pe partea de alergare?

Marturisesc ca nu am un istoric de alergator, dar a ajuns sa imi placa si sa practic alergatul. In programul LIMITLESS Total Body Makeover, unul din beneficiile pe care le oferim participantilor este posibilitatea de a participa la clubul de alergare atunci cand vremea permite. Asa am ajuns sa alerg, alaturi de colegul meu Razvan si de participantii in program, cel putin o data pe saptamana, in parc sau pe stadionul National. Datorita acestor alergari si lui Razvan, dublu campion Iron Man, am ajuns sa imi imbunatatesc tehnica de alergat si sa ii ajut si pe altii.

  • Care sunt principiile de baza ale alergatului corect?

Respiratie, ritm, tehnica. Dar as completa si cu alimentatia. Aici colega mea Tania a dezvoltat acest subiect, fiind specialitatea ei.

  • Atunci cand antrenezi pe partea de alergare, provocarile celor pe care ii antrenezi sunt mai degraba fizice (din cauza stilului de viata) sau psihice?

La fel ca in cazul antrenamentului in studioul de fitness, provocarile celui care participa la clubul de alergare sunt si fizice si psihice pentru ca ies foarte repede din zona de confort si se descurajeaza. Iar aici intervenim noi, sa ii motivam, sa ii ajutam sa isi regaseasca motivatia si mai ales confortul. Asa vor trece si peste provocarile fizice inerente mult mai usor.

  • Care sunt pasii de urmat pentru imbunatatirea performantelor de alergare?

Eu recomand diversificarea antrenamentelor pentru imbunatatirea performantelor de alergare.  Diversificarea inseamna iesirea din zona de confort de alergare. Sa alergi aceeasi distanta pe acelasi traseu nu ajuta, ci devine o rutina. Daca, de obicei alergi in oras, iesi si alearga si in natura si nu ma refer la parcul din oras aici. Deci, diversificati si veti descoperi noi orizonturi si performante pe care le puteti atinge.

  • Poti sa ne spui care sunt elementele cheie pe care le vezi necesare atunci cand vine vorba de alergare?

Respiratia si corectitudinea miscarii.

  • Ai vreo strategie personala de a te motiva in timpul alergarii? Poate un sfat pentru cei care alearga la ultramaraton?

Nu am o strategie anume cand alerg, doar ma concentrez la respiratie si tempo. Un sfat pe care l-as da alergatorilor de ultramaratoane ar fi sa se mentina hidratati tot timpul.

  • Din punctul tau de vedere performantele alergatorilor se contruiesc prin antrenamente sau sunt native?

Categoric, consider ca un alergator se construieste, atat ca tehnica, cat si ca performante prin antrenamente. Dar in cazul celor mai mari alergatori, trebuie sa recunosc si rolul talentului nativ. Noi, ceilalti alergatori trebuie sa muncim mai mult, dublu poate, pentru a obtine aceleasi performante. Daca le vom obtine. :)

  • Antrenamentele in sala (fitness, TRX) ne ajuta sa fim mai competitivi atunci cand vine vorba de alergat?

Forta corpului poate face diferenta intr-o competitie si o putem dobandi prin practicarea unor exercitii de fitness. Sala ajuta, mai ales iarna cand nu putem alerga atat de frecvent in aer liber.  Dar trebuie sa fim atenti si la alimentatie.

  • E adevarat ca alergarea este un sport recomandat indiferent de varsta?

Da. Si nu mai are rost sa aduc argumente, este un fapt recunoscut si acceptat de toata lumea.

  • Ce carti recomanzi celor la inceput de drum?

Coprul este cea mai buna carte pe care o recomand. Ascultati-va corpul si veti face lucruri extraordinare.

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii