Interviu – Tibi Useriu

Interviu Tibi Useriu

Tibi Useriu a devenit cunoscut publicului larg in urma unei alergari de 215 km cu startul din Pasul Tihuta si finish-ul la Cluj, unde a terminat si proba lunga a Maratonului International Cluj. Pe langa asta, printre cele mai importante realizari ale sale se numara startul de anul acesta la Turul Gigantilor (unde a fost clasat pe locul 107 in momentul in care cursa a fost oprita din cauza conditiilor meterologice precare), finish-ul din 2014 la Maratonul din Mont Blanc si organizarea foarte buna a primelor doua editii a Maratonului via-Maria.

  1. Când si de ce ai inceput sa alergi?

R: Am inceput in 2012, dintr-o joaca; imi plimbam cainii si tot fugeau si incercam sa ii aduc inapoi si mi-am dat seama ca stau foarte rau cu conditia fizica. In fiecare dimineata cand le dadeam drumul incercam si eu sa alerg un pic si m-am indragostit de sportul asta.

  1. Cum ti s-a schimbat viata de cand ai inceput sa alergi?

R: Cea mai importanta schimbare e ca mi-a crescut increderea in mine foarte, foarte mult. Pot sa spun ca mi s-a dat tot peste cap, in bine si traiesc mai sanatos, am un program mult mai regulat, dorm mult mai bine, deci s-a schimbat foarte mult.

  1. Care e competitia ta preferata dintre cele de pana acum?

R: Acum pot sa zic ca e Turul Gigantilor.

  1. Ce ai simtit dupa ce ai aflat ca Turul Gigantilor se opreste si ca nu vei putea ajunge la finish?

R: Atunci mi-am dat seama ca e mult mai greu sa ai o problema cu moralul, ca acesta sa iti fie la pamant, decat sa ai o problema fizica. Stateam foarte rau din punct de vedere psihic si nici macar n-am simtit ca dupa 240 de km mi-au cazut unghiile si mi-am dat seama ca nu ma doare nimic. Am fost foarte, foarte dezamagit.

  1. Care a fost senzatia comparativ cu tura de 215 km din Pasul Tihuta la Maratonul International Cluj?

R: Nici nu se compara. Cred ca am ajuns sa fiu mult mai obosit si mai rau in primele douazeci de ore decat am fost dupa ce am terminat maratonul de la Cluj. Nu exista comparatie din cauza diferentei de nivel.

  1. Care sunt framantarile sau temerile tale in timpul unei curse?

R: In general mi-e frica nu fac crampe foarte mari, dureri de stomac, indigestii sau sa nu am alte probleme de sanatate. Apoi, mi-e firca sa nu ma accidentez sau sa ma lovesc pe coborari foarte mari, unde am in general probleme noaptea. Dar niciodata ca nu am sa reusesc sau ca nu am sa pot sa duc la capat ceea ce mi-am propus.

  1. Ce sfaturi le dai celor care vor sa inceapa sa alerge?

R: E foarte greu. Eu la fiecare competitie inca invat sa alerg, invat ce inseamna alergarea de distanta lunga. Cred ca primul si cel mai important sfat pe care l-as da e sa consulte un medic, sa vada in ce stare de sanatate sunt, dupa care sa inceapa un program bine pus la punct si sa se tina de el. Nu sunt inca in masura sa dau sfaturi, cred ca abia peste zece ani voi putea face asta. Eu inca invat.

  1. Pe tine cine te-a ajutat la inceput? Cine ti-a dat primele sfaturi?

R: Nu m-a invatat nimeni, am incercat foarte mult sa culeg informatii singur, am inceput sa citesc carti; internetul m-a ajutat foarte mult, insa nu am pus in practica tot ce am citit. Am incercat foarte mult sa pun in practica diferite chestii pe care le-am vazut la altii, atat ca antrenament cat si ca nutritie, iar apoi am incercat sa imi fac un program propriu. Am cules de la toti, mi-am facut un jurnal unde scriam in fiecare zi cum ma simt dupa alergare,cum ma simt dupa ceea ce mananc, cum merge recuperarea. Apoi, la un an de zile am recitit tot ce mi-am notat si am vazut unde sunt cel mai bine. Dupa toatea astea, mi-am facut un regim vegan in proportie de 90%. Deci, am fost  putin ajutat; e drept au mai fost oameni care sa imi dea sfaturi, dar nimeni nu m-a ajutat in intregime, am incercat pe cat posibil sa invat singur.

  1. Cat de important e sprijinul Tasuleasa si al sustinatorilor?

R: Tasuleasa e foarte importanta pentru ca nu la orice loc de munca poti sa iti iei adidasii in picioare si sa pleci la alergat cand vrei. Antrenamentele specifice alergarilor lungi dureaza foarte mult, la fel si recuperarea, astfel ca e nevoie de mult timp la dispozitie. Bineinteles, si sustinatorii sunt importanti, iar acum la Turul Gigantilor cand eram in bazele unde ne schimbam mai incercam sa ma uit un pic pe mesaje si chiar imi dadeau forta sa merg inainte.

Pe data de 17 octombrie, Tibi va da startul si va participa la Crosul Toamnei din Dej, cros caritabil ce doreste sa vina in sprijinul copiilor cu dizabilitati din Dej.

Foto: facebook

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii