Jurnalul curselor din 2015 – Viorica Malai

Viorica Malai este una din ultramaratonistele Romaniei, iar rezultatele sale si competitiile la a caror linie de start se aliniaza vorbesc de la sine. Tocmai de aceea, noi am rugat-o sa incerce sa ne faca un rezumat al concursurilor pe unde a fost in acest an.

„Anul trecut m-am ales cu un vis: participarea la Tor de Geants – un ultra trail de 330km cu 24000m+. Participarea la TDG fiind conditionata de tragerea la sorti, la inceput de an inca nu stiam daca voi fi sau nu pe lista. Programul de antrenamente a fost totusi stabilit, la fel si o axa de concursuri la care urma sa particip astfel incat sa ajung la startul de pe 13 septembrie cat mai pregatita.

Schema saptamanala de antrenamente era urmatoarea: 3 antrenamente de alergare de natura si intensitate diferita (intervale, tempo, alergari lungi), inclusiv alergari cu o vesta de 5kg; 2-3 antrenamente de inot (anul acesta mi-am propus sa invat sa inot craul); exercitii zilnice pentru „unitatea centrala” si brate.

Fiind cu gandul la TDG, toate concursurile erau privite ca etape de pregatire – adica fac ce pot mai bine dar nu trag tare ca sa nu ma accidentez, mai putin Maratonul International de la Cluj pentru care imi propusesem o tinta de timp.

Astfel au urmat:

Martie

Crosul Divelor – 5km: o cursa amuzanta pentru doamne.

Viorica Malai corsul divelor

Alba Iulia City Race – 21km cu 700m+: un concurs ce isi are startul si sosirea in minunata Cetate Alba Carolina, la care te poti intersecta (mai ales la start si la finish) cu mari sportivi de performanta.

Aiud Maraton – 21.5km: un eveniment caritabil, organizat exemplar si fara pretentii de Levente Polgar. Acest concurs nu a fost pe lista mea initiala. Aveam in program o alergare lunga de 32km, asa ca nu am stat mult pe ganduri in a ma alatura frumosului eveniment „O zi impreuna”. Dupa finalizarea semi-ului, mi-am continuat alergarea pana la 32km cu 700m+.

Aprilie

Maratonul International Cluj – 42.195km, inclusiv primii 10.55km stafeta: concursul care mi-a schimbat in 2013 statutul de alergator de duminica (doar cand e frumos afara)’ la unul de alergator uimit care trebuia sa respecte un program de 5 antrenamente/saptamana inmanat de Horatiu.

Anul acesta a fost o situatie deosebita: pe de o parte, aveam o tinta de timp de 3:30, iar, pe de alta parte, cu cateva zile inainte de concurs, m-au contactat niste fete greu de refuzat ca sa particip in stafeta lor. Au fost de acord cu ideea ca nu voi alerga primii 10 km ca pe o cursa de 10km, asa ca am batut palmele si am format o echipa.

Riscul pentru mine era sa nu-mi dozez corect efortul in primii 10 km. In general, nu sunt o fire competitiva: pot sa cada bombe in jurul meu sau sa ma depaseasca toata lumea, ca eu imi caut de cursa mea. Insa fiind vorba de echipa, competitivitatea mea creste proportional cu simtul responsabilitatii. Cred ca a iesit bine, pana la urma.

Maraton International Cluj Viorica Malai

Mai

EcoMarathon – 42km cu 2400m+: un concurs-revelatie a acestui an, cu un traseu ce trece prin locuri minunate conturand 3 bucle – petale de trifoi, avand drept punct de coeziune Moieciul de Sus. Mai vreau asa concursuri!

Maraton Apuseni – 43.7km cu 2557m+: a fost primul meu maraton montan in 2013, la care am ajuns sa particip pentru ca un amic imi recomandase sa ma inscriu la semi, pentru ca e usor. Atata mi-a trebuit sa aud ca sa merg direct la proba de maraton. Si nu am fost dezamagita. O, nu!

Nu puteam sa il ratez nici anul acesta, mai ales ca traseul fusese schimbat astfel incat anumite parti din vechiul traseu sa fie parcurse in sens invers, in plus, a fost lungit si inaltat. Un bun prilej de bucurie!

Iunie

Triathlon X-Man Romania – 42.195km: o experienta de echipa deosebita, in care impreuna cu alte 2 fete am acoperit o proba de Iron Man, adica 3.8km de inot, 180km de bicicleta si 42.195km de alergare. Eu am prestat pe partea de alergare. Fara falsa modestie, pot spune ca am avut parte de cele mai bune coechipiere: Helga a fost prima fata iesita din apa (dupa doar 4 baieti de la proba lunga!), iar Anca a facut 180km pe MTB (!). Ce poate fi mai frumos? Aici a trebuit sa fac apel la fibra mea competitiva ca sa fiu la nivelul fetelor: porneam la alergat ultima dintre participantii la stafeta si aveam de recuperat peste 20 de minute fata de echipa de fete din fata.

Iulie

Cheile Turzii Race – 22km cu 1640m+: o cursa intr-un loc de o frumusete rara, care se dorea un mare eveniment sportiv, dar care s-a dovedit a fi o mare bataie de joc fata de participanti, incepand cu traseul prost marcat si terminand cu nepremierea fetelor la open: 1200 lei a costat onoarea celor doi organizatori. Impresia mea a fost ca ei doar si-au dorit sa-si treaca in CV ca se pricep la organizat evenimente sportive.

Marathon 7500 – aprox. 90km cu aprox.7500m+: 98km cu 8300m+ in realitate. Nu ne putem supara pe organizatori ca au avut generozitatea sa ne ofere mai mult.

Un concurs la care am participat in echipa de mixt si care a reusit sa stoarca din mine primele lacrimi de disperare (pe urcarea pe Bucsoiu noaptea, desigur). Noroc ca am avut langa mine un coechipier intelegator, care m-a linistit spunandu-mi: „Vio draga, ma bucur ca ai ajuns la starea asta. Pentru aceasta suntem noi aici.”

August

Traversarea Tarnitei – 6.5km inot: 7km in realitatea celor multi cu GPS. O sa-mi spuneti ca nu-i un concurs de alergare, dar l-am trecut pe lista pentru pentru ca si la inot se da din maini si din picioare.

A fost primul meu concurs de inot, la care m-a convins sa merg cu mari insistente si siretlicuri antrenorul meu de inot. Eu nu credeam ca ma voi incadra in cele 3 ore limita. El a crezut… Asa a fost si nici ultima nu am ajuns. E mare lucru sa creada cineva in tine, mai ales tu.

Traversarea Tarnitei Viorica Malai

Triathlon Cluj – 9km stafeta: un concurs de echipa cu 1.5km de inot, 30km de bicicleta si 9km de alergare. O superba experienta cu Helga si Csilla. Multumesc, fetelor!

Via Maria Theresia – 81km cu 4700m+: al doilea ultramaraton din an, la care mergeam cu Adi in ideea de a ne pregati neuronul pentru TDG. Visul lui Adi de a merge „extrem de usor” a fost spulberat de limita de timp de 15 ore impusa de regulament. Cat l-am mai „venerat” pe Tibi atunci!

VMT Viorica Malai

Septembrie

Tor de Géants – 330km cu 24000m+: cursa anului pentru mine. A fost intrerupta din motive meteo dupa ce am apucat sa parcurgem impreuna cu Adi 207km si 15300m+. Ar fi multe de spus despre TDG. Aici gasiti ce a scris Adi referitor la subiect.

Ideea este ca se repeta povestea lui Marathon 7500 din 2014, cand cursa a fost intrerupta din motive meteo, pentru noi la km50. Tare greu mi-a fost sa diger momentul si atunci, si acum. Asa ca simt o chemare profunda sa ma intorc sa termin TDG in 2016.

TDG Viorica Malai

Octombrie ( de revenire )

Maraton Piatra Craiului – 41km cu 2250m+: un concurs care imi place foarte mult datorita felului in care este organizat, locului in care se desfasoara si participantilor care vin la acest concurs. Este o cursa care cred ca ne cladeste pe fiecare in calitate de indivizi si alergatori montani. Am trimis cererea de inscriere inainte de plecarea la TDG, cand nu stiam in ce stare urma sa ma intorc. Era editia cu numarul 10 si nu am vrut sa o ratez.

Faget Tour – 21.5km cu 675m+: un concurs prin padurile de „acasa”, foarte bine organizat.

Acesta a fost buchetul meu de concursuri din 2015. Au existat si altele faine prin tara la care as fi mers, dar a trebuit sa fac alegeri. Sper sa le pot descoperi in anii care urmeaza.”

UPDATE: Dupa ce ne-a trimis articolul, Viorica si-a facut timp sa mearga si la November Run, concurs aflat la prima editie, desfasurat in padurea Schullerwald din Bistrita. Acolo, ea a reusit sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului in competitia feminina.

November Run Viorica Malai

Foto: Arhiva personala, facebook

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii