Traseul – aliat vs traseul – dusman

traseul aliat traseul dusman

Traseul pe care il alegi pentru realizarea antrenamentelor poate fi atat aliatul cat si dusmanul tau in vederea progresului. Antrenamentele sunt cele care ne determina evolutia alaturi de alimentatie, hidratare si recuperare. Unele zicale spun ca o activitate repetata timp de trei saptamani devine un obicei. In cazul in care alergam frecvent pe aceeasi ruta, la un moment dat corpul si mintea noastra se vor obisnui cu ea.

Traseul – aliat te provoaca sa te perfectionezi atat fizic cat si psihic, te forteaza sa progresezi in ceea ce priveste diferenta de nivel sau numarul de kilometri. Acesta nu presupune schimbari radicale, ci mici variatiuni care sa pastreze vie dorinta de a progresa si de a elimina monotonia. Modificarile de ruta sunt un exercitiu viabil si pentru competitiile la care vrei sa participi. Traseele pe care le conturezi pentru antrenamente iti sunt familiare, in timp ce ruta unui concurs te va surprinde tot timpul. Traseul – aliat te pregateste tocmai pentru acele momente in care nu stii cum sa reactionezi in fata dificultatilor ce te asteapta.

Traseul – dusman te convinge sa ramai in zona ta de confort, sa nu schimbi nimic la antrenamentul tau. Atunci cand alergi mereu pe aceeasi ruta, ajungi sa iti formezi un sablon al starii tale interioare corelate cu ritmul respiratiei, cu zona geografica si cu timpul necesar pentru parcurgerea unui kilometru. La cealalta extrema, suprasolicitarea neincetata prin schimbarea prea frecventa a traseului si ritmului de alergare poate fi una dintre cauzele accidentarilor din timpul antrenamentului.

Cresterea performantelor urmeaza schema clasica a unei piramide: fiecare tinta atinsa trebuie sa fie sedimentata, astfel incat organismal nostru sa se adapteze in mod organic schimbarilor. Atat pentru corp cat si pentru minte, este mai la indemana o crestere graduala a numarului de kilometri parcursi. Un salt prea abrupt poate cauza o accidentare sau pierderea entuziasmului pentru antrenamentele de alergare.

Alegerea traseului ramane la alegerea fiecaruia, insa acesta poate cladi imbunatatirea performantelor sau stagnarea lor.

Foto: Unsplash

Da mai departe!
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ce parere ai?

comentarii